Перевірка знань 

1. Камінь, який кинули з вікна другого поверху з висоти 4 м, впав на поверхню землі на відстані 3 м від стіни будинку. Визначте модуль переміщення каменя.


На рисунку зображено графік залежності проекції швидкості vх автомобіля від ча­су t при прямолінійному русі. Визначте інтервал часу, коли модуль прискорення є мінімальним.


Кулька без початкової швидкості скотилася з похилого жолоба завдовжки 0,72 м. Знайдіть прискорення, з яким рухалася кулька. Покази секундоміра (див. фото 1 і 2) означають хвилини, секунди та соті частки секунди на початку та в кінці руху кульки відповідно.

А. 0,6 м/с2

Б. 0,72 м/с2

В. 1 м/с2

Г. 1,2 м/с2


Тіло рухається по колу за годинниковою стрілкою. Укажіть напрям швидкості в точці А.


Швидкість тіла масою 0,8 кг, що рухається вздовж осі ОХ, змінюється відповід­но до рівняння vх = 0,05sin(10πt), де всі величини виражено в одиницях СІ. Визначте імпульс тіла через 0,2 с після початку відліку часу


На рисунку зображено траєкторію руху тіла, кинутого під кутом до горизонту. У якій точці траєкторії потенціальна енергія цього тіла в полі тяжіння Землі має мінімальне значення?


Яка кількість молекул міститься у двох моль Азоту N2? Вважайте, що стала Авогадро дорівнює 6 • 1023 моль -1.

А. 3 • 1023 

Б. 6 • 1023 

В. 12 • 1023 

Г. 24 • 1023


У посудині, закритій рухомим поршнем, знаходиться ідеальний газ. На рисунку зображено залежність об'єму газу від абсолютної температури. У якому стані тиск газу найбільший?


На рисунку зображено графіки процесів зміни стану ідеального газу. Укажіть графік, що відповідає ізохорному охолодженню газу.


Укажіть вираз, за яким визначається концентрація молекул речовини. N — стала Авогадро, ν — кількість речовини, m — маса речовини, V — об'єм речовини, N — кількість молекул речовини, M — молярна маса речовини.

А.

Б.

В.

Г.


Дві маленькі металеві однакові кульки, заряджені однаковими за модулем різнойменними зарядами, доторкнули і розвели на попередні місця. Визначте заряди на кульках після їхнього розведення, якщо зовнішнє електричне поле відсутнє.


Тіло, виготовлене з діелектрика, внесене в однорідне електричне поле, вектор напру­женості якого напрямлений, як показано на рисунку. Після цього тіло розділили на частини A і B. Які електричні заряди будуть мати ці частини після розділення?


В однорідному електричному полі переміщуєть­ся позитивно заряджене точкове тіло з точки 1 у точку 2 за траєкторіями І, II, III, зображеними на рисунку. Правильно продовжте твердження: робота сил електричного поля при переміщенні зарядженого тіла


Визначте ціну поділки шкали приладу.

 


Як довго триватиме електроліз водного розчину мідного купоросу, якщо взяти мідні електроди?


Заряджена частинка влітає в магнітне поле зі швидкістю v перпендикулярно до вектора індукції магнітного поля і рухається по колу, радіус якого дорівнює R. Укажіть вираз, за яким можна визначити модуль відношення заряду частинки до її маси.

А.

Б.

В.

Г.


Вантаж, підвішений на нитці, здійснює вільні коли­вання між точками A і C (див. рисунок). Визначте напрям прискорення вантажу в точці B. Затухання коливань не враховуйте.


Координата тіла, що здійснює гармонічні коливання вздовж осі OX, змінюється за законом х = 0,9sin(3t), де всі величини виражено в одиницях СІ. Визначте частоту коливань прискорення тіла.

А.  Гц

Б.  Гц

В. 3 Гц

Г.  Гц


Маятник настінного годинника здійснює коливання з частотою 2 Гц. Скільки разів за хвилину потенціальна енергія маятника набуває максимального значення?


Правильно продовжте твердження: заряджена частинка НЕ випромінює елек­тромагнітних хвиль у вакуумі, якщо вона


Яка із стрілок, позначених на рисунку цифрами, є зображенням стрілки AB у плоскому дзеркалі?


Укажіть вираз, за яким згідно з постулатами Бора обчислюється частота електромагнітного випромінювання, що виникає при переході атома із збудженого стану з енергією E1 в основний стан з енергією E0. (c - швидкість світла у вакуумі, h - стала Планка).

А.

Б.

В.

Г.


У якому з названих нижче діапазонів електромагнітних випромінювань енергія фотонів має найменше значення?


Обчисліть енергію спокою тіла масою 60 кг. Швидкість світла у вакуумі стано­вить 3 • 108 м/с.

А. 3,2 • 1020 Дж

Б. 5,4 • 1018 Дж

В. 1,8 • 1010 Дж

Г. 1,8 • 108 Дж


Укажіть рівняння, яке описує утворення α-частинок у результаті ядерної реакції, що відбувається при опроміненні алюмінієвої мішені протонами.

А.

Б.

В.

Г.


Установіть відповідність між назвою фізичної величини і математичним виразом, за яким її можна визначити.

1. питома теплоємність речовини А.  
2. питома теплота плавлення кристалічної речовиниБ.  
3. зміна внутрішньої енергії при зміні температури тіла способом теплопередачі В.  
4. коефіцієнт корисної дії реальної теплової машини Г.  
 Д.  
Варіант Ваша відповідь Правильна відповідь
1
Б
В
2
Д
А
3
В
Г
4
А
Д
Г
Б

Установіть відповідність між фізичними величинами та їхніми буквеними позначеннями (або математичними виразами).

1. зміна сили струму А.  
2. швидкість зміни сили струмуБ.
3. зміна магнітного потоку В.  
4. швидкість зміни магнітного потоку Г.  
 Д.  

Варіант Ваша відповідь Правильна відповідь
1
В
В
2
А
А
3
Г
Д
4
Б
Б
Д
Г

Із двох пунктів одночасно назустріч одна одній вийшли дві групи туристів, які зустрілися о 12-й годині того самого дня, після чого кожна з груп продовжила свій рух з попередньою швидкістю. Визначте, о котрій годині вийшли групи з пунктів, якщо одна з них прийшла в пункт, з якого вийшла друга група, о 16-й годині, а інша група прийшла в пункт, з якого вийшла перша, о 21-й годині. Рух обох груп вважайте прямолінійним рівномірним. Час виходу груп запишіть числом у годинах.

Відповідь:
"" год
Правильна відповідь:
"6" год

Хлопчик на санчатах спускається з вер­шини льодяної гори (точки A) і, проїхав­ши після спуску 40 м горизонтальною ділянкою BC, зупиняється в точці C (див. рисунок). Маса хлопчика разом із санчатами становить 60 кг. Визначте висоту гори H (у метрах), якщо на ділянці AB силою опору руху можна знехтувати, а на горизонтальній ділянці BC сила опору руху дорівнює 60 H. Вважайте, що g = 10 м/с2.

Відповідь:
"" м
Правильна відповідь:
"4" м

У металеву посудину, маса якої 200 г, влили 150 г води і опустили шматок льоду, що мав температуру 0 °С. Початкова температура посудини з водою 25 °С. У момент часу, коли настала теплова рівновага, температура води в металевій посудині стала дорівнювати 5 °С. Визначте масу льоду (у кілограмах). Питома теплоємність металу, з якого виготовлено посудину, дорівнює 410 Дж/(кг•К), питома теплоємність води становить 4200 Дж/(кг • К), питома теплота плавлення льоду дорівнює 3,35 • 105 Дж/кг. Втратами тепла металевою посудиною з водою знехтуйте.

Відповідь подайте у вигляді x,xx

Відповідь:
"" кг
Правильна відповідь:
"0,04" кг

Теплова машина за цикл здійснює роботу 25 Дж і віддає холодильнику кіль­кість теплоти, що дорівнює 75 Дж. Визначте коефіцієнт корисної дії теплової машини (у відсотках).

Відповідь:
"" %
Правильна відповідь:
"25" %

Визначте енергію конденсатора ємністю C = 0,5 мкФ, увімкненого за схемою, зображеною на рисунку. Елек­трорушійна сила джерела дорівнює 10 В, внутрішній опір джерела r = 2 Ом, R = 8 Ом. Відповідь запишіть у мікроджоулях.

Відповідь подайте у вигляді x,xx

Відповідь:
"" мкДж
Правильна відповідь:
"2,56" мкДж

Через  ділянку  кола (див.  рисунок) проходить постійний струм I = 10 А. Визначте значення струму (в амперах), що показує амперметр. Опором амперметра знехтуйте.

Відповідь:
"" А
Правильна відповідь:
"5" А

У котушці, індуктивність якої дорівнює 0,8 Гн, при рівномірному зростанні сили струму виникла електрорушійна сила самоіндукції, модуль якої дорів­нює 1,2 В. На скільки збільшується сила струму за 1 секунду? Відповідь запишіть в амперах.

Відповідь подайте у вигляді x,x

Відповідь:
"" А
Правильна відповідь:
"1,5" А

На  рисунку  зображено  графік залежності сили струму від часу в коливальному контурі під час вільних коливань. Визначте, яким стане період коливань у контурі, якщо ємність конденсатора збіль­шити в 4 рази. Відповідь запишіть у мікросекундах.

Відповідь:
"" мкс
Правильна відповідь:
"8" мкс

Об'єктив проекційного апарату має оптичну силу 5,25 дптр. Екран розташовано на відстані 4 м від об'єктиву. Визначте мінімальну висоту екрана, на якому має поміститися зображення предмета. Висота предмета дорівнює 6 см. Відповідь запишіть у метрах.

Відповідь подайте у вигляді x,x

Відповідь:
"" м
Правильна відповідь:
"1,2" м

Визначте час, за який світло доходить від поверхні океану до його дна на глибину 450 м. Показник заломлення води дорівнює . Швидкість світла у вакуумі становить 3 • 108 м/с. Відповідь запишіть у мікросекундах.

Відповідь:
"" мкс
Правильна відповідь:
"2" мкс

В системі: гості (0), користувачі