Перевірка знань 

На фотографії показано брусок із тягарцями, який рівномірно піднімають похилою площиною. Визначте коефіцієнт тертя між бруском і похилою площиною, якщо загальна вага бруска з тягарцями становить 3,25 Н. 

 

Визначте характер і модуль сил взаємодії двох протонів, що розташовані у вакуумі на відстані 0,3 нм один від одного. Елементарний електричний заряд дорівнює 1,6·10-19 Кл, електрична стала .

А Притягуються із силою 2,56·10-9 Н

Б Відштовхуються із силою 2,56·10-9 Н

В Притягуються із силою 2,56·10-8 Н

Г Відштовхуються із силою 2,56·10-8 Н


Визначте співвідношення абсолютних температур T1, і T2 повітря тієї самої маси в стані 1 і стані 2 (див. рисунок).

А T2 = 0,8T1

Б T2 = T1

В T2 = 1,25T1

Г T2 = 1,5T1


Установіть відповідність «формула, що виражає фізичний закон, - назва закону».

1 А Закон Ома для повного кола 
2 Б Закон Кулона
3 В Перший закон електролізу Фарадея
4 Г Закон електромагнітної індукції
 Д Закон Ома для ділянки кола

Варіант Ваша відповідь Правильна відповідь
1
Б
В
2
Д
Г
3
В
Б
4
А
А
Г
Д

Камінець кинули зі швидкістю 10 м/с з вікна на висоті 28,8 м. Визначте швидкість камінця перед падінням на землю. Уважайте g = 10 м/с2, опір повітря не враховуйте.


На фотографії показано важіль, до якого підвішено однакові тягарці. Важіль перебуває в рівновазі. Визначте, скільки тягарців «ховається» за знаком питання. 

 

Визначте кількість теплоти, яка виділиться під час перетворення 1 кг води, що має температуру 0°С, на лід з температурою -30 °С. Питома теплота плавлення льоду становить 330 кДж/кг, питома теплоємність льоду дорівнює 2,1 кДж/(кг·К).


Протон рухається в магнітному полі зі швидкістю 500 км/с перпендикулярно до ліній магнітної індукції. Визначте модуль магнітної індукції поля, якщо на протон діє сила Лоренца 1,6·10-14 Н. Елементарний електричний заряд дорівнює 1,6·10-19 Кл.


Установіть відповідність «зміна агрегатного стану речовини - приклад зміни агрегатного стану».

Варіант Ваша відповідь Правильна відповідь
Перетворення газу на рідину
Замерзання води в калюжах осінньої ночі
Утворення роси рано-вранці
Перетворення газу на кристал
Висихання калюж на асфальті
Утворення льодових візерунків на вікнах узимку
Перетворення рідини на газ
Висихання білизни, яку після прання вивісили на морозі
Висихання калюж на асфальті
Перетворення твердого тіла на газ
Утворення льодових візерунків на вікнах узимку
Висихання білизни, яку після прання вивісили на морозі
Утворення роси рано-вранці
Замерзання води в калюжах осінньої ночі

Два резистори з опорами 180 і 720 Ом з'єднано послідовно. Визначте загальну напругу на цій ділянці кола, якщо напруга на першому резисторі дорівнює 1,5 В.


Період піврозпаду радіоактивного ізотопу дорівнює 12хв. Визначте, за який час розпадеться 93,75 % атомів цього радіоактивного ізотопу. Відповідь наведіть у хвилинах.

Відповідь:
"48" хв
Правильна відповідь:
"48" хв

Ракета стартує вертикально вгору, рухаючись із прискоренням 20,2 м/с2 відносно Землі. З якою силою тисне на крісло космонавт масою 70 кг? Уважайте, що g = 9,8 м/с2. Відповідь наведіть у кілоньютонах.

(відповідь введіть в вигляді          цифра,цифра)

Відповідь:
"2,1" кН
Правильна відповідь:
"2,1" кН

Двигун внутрішнього згоряння потужністю 1 кВт витрачає за годину 300 г палива з питомою теплотою згоряння 40 МДж/кг. Визначте ККД двигуна. Відповідь наведіть у відсотках.

Відповідь:
"30" %
Правильна відповідь:
"30" %

Гелікоптер тримає курс точно на північ, рухаючись зі швидкістю 150 км/год відносно повітря. Ураганний вітер, що має таку саму швидкість, напрямлений на південний схід під кутом 60° до меридіану. Визначте швидкість гелікоптера відносно землі. Відповідь наведіть у км/год.

Відповідь:
"150" км/год
Правильна відповідь:
"150" км/год

Маса водяної пари в лабораторії дорівнює 385 г за температури 18 °С і за відносної вологості повітря 50 %. Густина насиченої водяної пари за температури 18 °С дорівнює 15,4 г/м3. Визначте об'єм лабораторії.

А 25 м3

Б 50 м3

В 100 м3

Г 200 м3


Визначте частоту звукової хвилі, якщо довжина хвилі в повітрі дорівнює 50 см. Швидкість звуку в повітрі становить 340 м/с.


Автомобіль, який рушає з місця, рухається зі сталим прискоренням. Визначте, у скільки разів його переміщення за третю секунду руху є більшим, ніж за другу.

А

Б

В

Г


Ядро Тритію перетворилось на ядро Гелію Визначте, яка частинка вилетіла з ядра.


Світло, яке проходило через жовтий світлофільтр, падало на поверхню металу та виривало з неї електрони. Після заміни світлофільтра максимальна швидкість фотоелектронів зменшилася. Визначте, якого кольору міг бути новий світлофільтр.


Наведені графіки описують прямолінійний рух. Визначте, який графік відповідає прямолінійному рівномірному руху.

АБВГ
    


У калориметр з водою впустили 10 г водяної пари з температурою 100 °С . Після цього температура в калориметрі збільшилася від 40 до 100 °С (калориметр містить тільки воду). Визначте початкову масу води. Питома теплота пароутворення води становить 2,3 МДж/кг, питома теплоємність води дорівнює 4,2 кДж(кг·К). Теплові втрати не враховуйте. Відповідь наведіть у грамах.

(відповідь введіть в вигляді          цифра цифра,цифра без пропусків)

Відповідь:
"91,3" г
Правильна відповідь:
"91,3" г

Визначте об'єм алюмінієвого циліндра, який містить 3·1024 атомів. Стала Авогадро дорівнює 6·1023 моль-1; молярна маса та густина алюмінію становлять відповідно 2,7·10-2 кг/моль і 2700 кг/м3.

А 5 см3

Б 15 см3

В 50 см3

Г 486 см3


Лазер випромінює світло з довжиною хвилі 620 нм. Світло лазера поділяють на два пучки, які потім спрямовують на екран. Визначте оптичну різницю ходу пучків, за якої на екрані спостерігатиметься мінімум освітленості.


Динамометр, до якого підвішено суцільну чавунну кулю, показує 15 Н. Якщо кулю занурити в рідину, динамометр показуватиме 12 Н. Визначте густину рідини (густина чавуну становить 7000 кг/м3).

А 1400 кг/м3

Б 1750 кг/м3

В 2400 кг/м3

Г 5600 кг/м3


Тягарець на довгій легкій нитці коливається з малою амплітудою. Визначте, як зміниться період коливань, якщо масу тягарця збільшити в 4 рази.


На якому з рисунків правильно показано хід світлового променя через збиральну лінзу?

АБВГ


Визначте, як зміниться ємність повітряного конденсатора, якщо заповнити його гасом. Діелектрична проникність гасу становить 2,1.


До джерела струму з ЕРС 12 В і внутрішнім опором 3 Ом підключено резистор. Потужність струму в резисторі дорівнює 12 Вт. Визначте опір резистора. Відповідь наведіть в омах.

Відповідь:
"3" Ом
Правильна відповідь:
"3" Ом

Резистори з опорами R1 = 120 Ом і R2 = 180 Ом з'єднано паралельно. Потужність струму в першому резисторі становить 60 мВт. Визначте загальну потужність струму в цій ділянці кола.


Визначте, як зміниться електричний опір дроту, якщо його діаметр зменшити втричі, а довжину втричі збільшити.


Два когерентних точкових джерела світла з довжиною хвилі 540 нм містяться на відстані 5 м від екрана. Визначте відстань між цими джерелами світла, якщо відстань між найближчими максимумами освітленості на екрані дорівнює 1,8 мм. Відповідь наведіть у міліметрах.

(відповідь введіть в вигляді          цифра,цифра)

Відповідь:
"1,5" мм
Правильна відповідь:
"1,5" мм

Котушку надіто на залізне осердя з площею поперечного перерізу 15 см2. Коли індукція магнітного поля в осерді зростає зі швидкістю 30 Тл/с, то у котушці виникає ЕРС індукції 9 В. Визначте кількість витків у котушці.


Установіть відповідність «зміна характеру світла - зміна характеристик фотонів світла».

Варіант Ваша відповідь Правильна відповідь
Перехід від жовтого до червоного світла
Енергія кожного фотона збільшується
Енергія кожного фотона зменшується
Збільшення потужності джерела світла
Кількість фотонів збільшується, енергія кожного фотона не змінюється
Кількість фотонів збільшується, енергія кожного фотона не змінюється
Зменшення потужності джерела світла
Кількість фотонів та їх енергія не змінюються
Кількість фотонів зменшується, енергія кожного фотона не змінюється
Перехід від зеленого світла до синього
Енергія кожного фотона зменшується
Енергія кожного фотона збільшується
Кількість фотонів зменшується, енергія кожного фотона не змінюється
Кількість фотонів та їх енергія не змінюються

Заряджений конденсатор ємністю 4 мкФ під'єднали до котушки з індуктивністю 3,6 мГн. Через який час після замикання кола заряд конденсатора зменшиться вдвічі? Активний опір кола не враховуйте.


Ракета, яка рухається зі швидкістю v відносно Землі, випромінює світло в напрямі, протилежному своєму руху. Визначте швидкість цього світла відносно Землі.

А c - v

Б c

В v

Г


В системі: гості (0), користувачі